Асоціація об’єднаних територіальних громад запропонує усім політичним силам приєднатися до власної політичної Декларації

199

Із наближенням виборів політичні партії все частіше і все прискіпливіше дивляться у бік самоврядування. Практично всі політики вже зрозуміли, що сьогодні електоральний вплив прямо залежить від позиції стосовно реформування країни в бік децентралізації та самоврядності. Особлива увага нині до нового самоврядування об’єднаних громад, адже саме в ОТГ наразі відбуваються найбільш помітні позитивні зміни, на яких можна отримати відчутні політичні дивіденди.

Відтак, до Асоціації об’єднаних територіальних громад від окремих політичних сил вже починають надходити пропозиції щодо підписання меморандумів, заяв про підтримку тощо.

Стратегією розвитку Асоціації чітко визначено, що: «Асоціація є позапартійною, однак не аполітичною. Це означає, що Асоціація не є залежною від жодної з політичних партій, але має власну проактивну політику, базовану на інтересах нового українського самоврядування у контексті загальнонаціональних інтересів Української Держави».

Базуючись на цих положеннях Стратегії та діючи в інтересах її членів, Правління Асоціації на своєму засіданні 10 травня 2018 року ухвалило рішення про те, що Асоціація запропонує політичним партіям власну політичну Декларацію. Ця Декларація буде публічною та відкритою для підписання усіма політичними силами – як парламентськими, так і тими, які наразі не представлені у Верховній Раді.

За вже згаданою Стратегією  «Асоціація є плацдармом змін – інструментом колективного вироблення, вдосконалення та практичного впровадження політики держави щодо місцевого самоврядування». Тож, своєю Декларацією Асоціація фактично запросить до колективної праці усі політичні сили, які готові на практиці розбудовувати Україну як сильну самоврядну державу спроможних громад.

Оскільки Асоціація ОТГ твердо дотримується принципів колегіальності при ухваленні ключових рішень, то оприлюдненню Декларації передуватиме колективне вироблення тексту цього важливого документу та його узгодження з усіма членами Асоціації, і цей процес вже розпочато. Остаточна редакція Декларації буде оприлюднена заздалегідь до початку виборчої кампанії.

Тож, у політиків ще є трохи часу для практичного підтвердження або ж коригування своїх позицій на підтримку децентралізації та розбудови нового українського самоврядування, аби мати добрий ґрунт для приєднання до політичної Декларації Асоціації об’єднаних територіальних громад.